No ha estat fruit de la casualitat. El factor humà, la clau després d'anys d'un fi treball. Es tracta d'una espècie extremadament sensible i vulnerable quan es reprodueix. Qualsevol molèstia o amenaça fa que les parelles de flamencs, que es juguen la seva reproducció a una carta, desisteixin i busquin alternatives per a la cria.
Els flamencs respiren alleujats al delta de l'Ebre, després d'anys d'amenaces, fins i tot d'perillar la seva reproducció a l'aiguamoll. Aquest estiu 2.985 parelles d'aquesta au emblema i reclam turístic han pogut tirar endavant 2.201 pollastres. Tot un èxit: gairebé rècord absolut de parc natural ebrenc, que va recuperar la cria de flamencs a principis dels anys 90.
No ha estat fruit de la casualitat. El factor humà, la clau després d'anys d'un fi treball. Es tracta d'una espècie extremadament sensible i vulnerable quan es reprodueix. Qualsevol molèstia o amenaça fa que les parelles de flamencs, que es juguen la seva reproducció a una carta, desisteixin i busquin alternatives per a la cria.
Els reiterats atacs de dues depredadors dels polls de flamenc, l'agressiva i expansiva gavina de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu, van fer baixar de manera alarmant el nombre de cries (poc més de 300 pollastres en 2014), fins arribar a frustrar algun any de el tot la seva reproducció, com va passar el 2015.
La presència de la gavina argentat, que havia causat estralls en altres zones com les Illes Medes, va obligar als tècnics de Parc Natural de Delta de l'Ebre a ordir un pla a les salines de la Trinitat (Sant Carles de la Ràpita), a la reserva de la Punta de la Banya, a la zona de reproducció de el flamenc. Aquesta gavina havia aconseguit abans de desplaçar fora de la seva zona de cria a la colònia de gavina corsa, au amenaçada i de gran valor, que va arribar a concentrar al delta el 70% de la seva població mundial.
Després de valorar diversos escenaris, es va decidir a la fi intervenir per reduir de forma dràstica la presència de la temuda gavina, que va arribar a acumular més de 11.000 exemplars a la zona. En l'actualitat es calcula que han quedat sol 200 parelles d'aquesta espècie de gavina. Els tècnics han aplicat un pla en l'últim lustre que ha consistit en anar deixant esquers amb un narcòtic per reduir de forma gradual el nombre d'exemplars. "Ha suposat un gran esforç, una setmana a l'any de treball a temps complet", explica Toni Curcó, responsable de l'àrea de protecció i recerca de Parc Natural de Delta de l'Ebre.
Amb les guineus s'ha actuat fins a aconseguir pràcticament eliminar la seva presència, a través de la captura d'exemplars, un a un. A la zona de cria, al costat de les salines de la Trinitat, està prohibit des de fa tres dècades l'accés als visitants per evitar que qualsevol molèstia frustri la reproducció. Una mena de fortí per a les parelles de flamenc, que es mouen junts a la colònia. "És que uns dies dolents en un any poden malmetre la cria de tota la colònia", adverteix Curcó.
El recompte de les parelles reproductores i les seves cries es realitza cada any amb un vol aeri fotogràfic. L'èxit d'aquest any ha suposat que tres de cada quatre parelles que han intentat la cria hagin tirat endavant un pollastre, igualant els millors registres de la història de parc. "El flamenc torna a revifar, això és molt positiu", valora Cristian Jensen, guia especialitzat en l'observació d'aus, que el 2014 va alertar en aquest diari de l'amenaça que suposava el gavià argentat si no s'actuava ràpid.
Tot i que la singularitat de delta de l'Ebre va molt més enllà de el flamenc, amb més de 300 espècies d'aus identificades, el seu poder de seducció si és únic. "És una espècie molt emblemàtica, la seva imatge és icònica, la gent quan ve a al delta de l'Ebre sempre pregunta on pot veure flamencs", reitera Francesc Vidal, director de Parc Natural. Un dels grans reptes, saber orientar-se per una extensió plana de gairebé 8.000 hectàrees amb un paisatge tan espectacular com repetitiu, ple d'arrossars i camps inundats, sense grans referències visuals, i on el valor de l'GPS és relatiu.
El turista, que poc té a veure amb l'aficionat a l'observació d'aus (birdwatcher), habitualment estranger, arriba a al delta de l'Ebre amb una obsessió, veure flamencs. És una tasca relativament fàcil. Es poden veure durant tot l'any, amb una població que fluctua entre els 10.000 i els 18.000 exemplars, tot i que crien a la primavera i els pollastres neixen a l'estiu. Entre novembre i gener és quan hi ha més població.
El birdwatcher busca preferentment altres espècies, més rares i singulars, i recorre en molts casos a l'ajuda de guies especialitzats. És el cas de Cristian Jensen, que també acompanya no iniciats en la matèria amb curiositat i ganes d'aprendre, amb l'ajuda de potents òptiques per contemplar a cada espècie a l'detall. Justament ara, al setembre, és una època top per venir a observar-los.